O cearta aprinsa iscata intr-o familie de romi din localitatea Cerisa, comuna Halmasd, la finele saptamanii trecute, a avut un final cu totul neasteptat, dupa ce sotul a luat in mana un cutit, amenintandu-si nevasta. Desi parea a fi un caz clasic de violenta domestica, in care femeia este cea agresata de partenerul de viata, de aceasta data, lucrurile au luat o alta intorsatura. Sotia a ajuns in arest preventiv pentru tentativa de omor calificat, iar sotul, internat in stare grava in spital.
O femeie in varsta de 37 de ani, din localitatea Cerisa, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile in cursul zilei de duminica, sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de omor calificat, dupa ce si-a injunghiat sotul. Daca va fi gasita vinovata, inculpata Lucia Varga risca sa stea ani grei dupa gratii.
Purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj, Mirela Lazoc, ne-a declarat ca faptele s-au petrecut in data de 5 mai a anului in curs, pe fondul unei situatii conflictuale avute cu sotul ei, intre acestia a inceput o cearta. La un moment dat, partea vatamata a aruncat cu un cutit catre partea invinuita aflata in cealalta incapere, insa nu a nimerit-o. Apoi inculpata a luat cutitul de jos, a intrat in incaperea unde se afla sotul si a aplicat o lovitura cu cutitul in zona pieptului, punandu-i viata in pericol, ne-a declarat Mirela Lazoc.
In data de 6 mai, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au prezentat inculpata instantei de judecata mentionate anterior cu propunerea de arestare preventiva. In cauza, instanta a admis propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva a inculpatei, acuzata de comiterea infractiunii de tentativa de omor calificat, pe o durata de 29 zile, de la data de 6 mai si pana la data de 3 iunie 2012, inclusiv. Solutia data de instanta a fost cu drept de recurs in termen de 24 ore de la pronuntare.
Alcoolul – factorul declansator
Neintelegerile intre cei doi soti, Petru si Lucia Varga, par sa fi pornit din cauza consumului de alcool. Primarul comunei Halmasd, Gavril Puscas, ne-a declarat ca barbatul are unele probleme de sanatate, fiindu-i interzis sa consume alcool, motiv pentru care ar fi inceput scandalul. Cred ca acest conflict familial s-a produs pe fondul consumului de alcool, sotia reprosandu-i sotului ca nu are voie sa consume bauturi alcoolice, din cauza starii de sanatate. Nu cunosc daca au mai avut loc altercatii intre cei doi, ne-a spus edilul comunei Halmasd. Potrivit acestuia, cei doi soti sunt parintii a sapte copii, dintre care patru sunt in intretinere, iar doi s-au mutat la casele lor.
Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, ne-a comunicat, ieri, ca institutia nu a fost sesizata cu privire la acest caz, urmand a lua masurile pentru verificarea situatiei din teritoriu. Cei patru copii vor ramane, cel mai probabil, in grija tatalui, dupa ce acesta va iesi din spital. Barbatul se afla, in prezent, sub ingrijirea medicilor. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, ne-a comunicat ca pacientul in varsta de 39 ani, din Cerisa, a ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU), vineri, la ora 14.55, prezentand o plaga taiata la nivelul hemitoracelui stang rezultata in urma unei agresiuni. Pacientul a fost tratat la UPU, dupa care a fost internat la sectia de Chirurgie a spitalului.
Femeile si copiii, tinta agresiunilor
Fenomenul violentei domestice continua sa-si puna amprenta in multe familii dezorganizate, afectate de lipsuri financiare, de consumul de alcool. Statisticile arata ca, in majoritatea cazurilor, victimele agresiunilor in familie sunt femeile. Acestea sunt treptat distruse psihic si rabda bataile partenerului lor de viata foarte multi ani inainte de a se hotari sa faca ceva pentru a schimba situatia. Starea de fapt este cu atat mai grava cu cat prea putine victime cer ajutorul autoritatilor.
In cursul anului trecut au ajuns in atentia politistilor salajeni peste 135 de astfel de situatii, in care au fost cercetate peste 130 de persoane. Printre aceste cazuri s-au numarat o tentativa de omor, 19 situatii in care a fost vorba de loviri sau alte violente, patru cazuri de amenintare, peste o suta de cazuri de abandon de familie, majoritatea facand referire la neplata pensiei alimentare, patru situatii de nerespectare a masurii de incredintare a minorului, un caz de tratamente rele aplicate minorului, precum si patru cazuri de nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Pe langa suferintele provocate de batai, un efect devastator asupra victimei il are abuzul psihologic. Violenta psihologica se traduce prin folosirea amenintarilor si a comportamentelor menite sa produca teama: ridicarea vocii sau pastrarea unei taceri prelungite, precum si apelarea la cuvinte si actiuni care distrug increderea si imaginea de sine a femeii. Specialistii sustin ca, odata instalata teama de agresiune, amenintarile sunt suficiente pentru a mentine o stare permanenta de teroare si teama. Uneori, persoanele abuzate ajung sa se autoinvinovateasca pentru bataile pe care le primesc, avand o perceptie gresita asupra realitatii, cauzata de multiplele abuzuri la care acestea sunt supuse.
Salvarea, prin ordin de restrictie
Abia in luna martie din acest an, a fost promulgat un act normativ care sa vina in sprijinul acestor persoane chinuite si abuzate. Reglementarile noii legi prevad ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala, dar si ca victima violentei in familie poate sa ceara ordin de restrictie impotriva agresorului. De asemenea, partenerii agresori pot fi saltati de la domiciliul comun de catre politisti fara mandat si evacuati, neavand dreptul sa se apropie la mai putin de 200 de metri de victime, iar instanta ii va putea obliga sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata sau cele generate de adapostirea victimei.
O alta modificare se refera la faptul ca, acum, oricine poate sesiza Politia cu privire la o situatie de violenta intr-o familie, fata de situatia anilor trecuti, cand doar victima era cea care putea depune plangere impotriva agresorului. Noul act normativ stabileste ca vor putea depune plangere inclusiv asociatiile care se ocupa cu protejarea victimelor violentei in familie ori vecinii. Nu in ultimul rand, autoritatile vor putea demara cercetari si dupa ce s-au autosesizat intr-un caz.